esmaspäev, 26. aprill 2010

Kirbuturg, mis oli 17.aprill

Kui tekib mõte, mis meeldib ja millega võiks midagi ära teha, tulebki teha.
Nii on saanud Kuusalu vallas alguse kirbuturgude traditsioon. Nojah, asjaajamist, meeletult suhtlemist, reklaami tegemist, laudade paigaldamist, koha leidmist .... kõike on vbl kohati liiga palju. Ja see kõik tuleb ju südamest ja meie jaoks meie heast tahtest. Aga teate, mulle ja Kaie-Liinale on see väga lahe vaheldust igapäevatoimetuste vahele. Seda enam, et särab müüja silm, kes saab tulla müüma, maailma kirbuturu poole pealt vaatama ja särab ka ostja silm, kes on saanud uue aksessuaari, riideeseme, lapsele mänguasja võrra rikkamaks väikese raha eest. Ausõna, me teeme jälle!

Mis jäi meenutama Kolgaküla rahvamajas 17. aprillil toimunud kirbuturgu? Kindlasti see, et väga mõnus ruum, avar ja päike paitas müüjaid läbi suurte akende, müüjate aktiivsus, ettepanekud, kauba kvaliteetsus, rahvamaja köögis väike õpituba taaskasutuse teemadel...Siinkohal suured tänud Kristile, Kaile, Kerlileja Triinule. Käsitööringi Koosteemisrõõm poolt oli küpsetatud ka magusamat poolt, millest saadud tulu jäi Kolgaküla rahvamajale, noh oma 380 krooni.

Kirbuturuga seoses oli ka palju hirme. Kolgaküla rahvamaja, kas rahvast tuleb, sinna ikkagi vaja ju autoga tulla, kaugelt tullakse, kas ilm lubab aiamaa unarusse jätta ja tulla kirbuturule enda jaoks uut ja ägedat kaupa kaema/ostma.Ausõna, öö vastu seda kauplemise laupäeva, mina ei maganud. Ma nägin unes, kuidas seisan rahvamaja ees maantee ääres ja peatan autosid kinni, et nad tuleks ostma ja vaatama. Müüjate registreerumisega ju probleeme ei ole, müüjaid on alati rõõmsalt palju ja kõiki kahjuks ei olnudki võimalik sel korral müüma ära mahutada. Aga... me peame leidma ju ka ostjaid. Kuigi jah, nii mõnigi müüja tunnistas, et eelkõige müüja siin ja praegu, sest meeldib see melu, sotsiaalsus ja no sellises kohas nagu on vaja kohal olla. Õnneks peale turu avamist (kell 10:00-14:00 kauplemise aeg) hakkas tasapisi ka rahvast ostjatena rahvamaja uksest sisse voolama. Olime Kaie-Liinaga sel korral pähe võtnud, et registreerime lisaks müüjate arvule ka ostjate arvu ära. Selleks soovisime koguda iga potentsiaalse ostja käest 1 krooni. Kuna selle tegevuse jaoks ekstra inimest ei olnud, ei pannud nii mõnigi inimene vastavat palvet tähele või lihtsalt ei soovinud osaleda. Kassast kogusime 120 krooni, seega 120 inimest registreeris end. Kolgaküla rahvamaja kohviku poole pealt toimetanud naisterahvas aga nentis, et pooled vähemalt ei registreerinud end müüjana. Aga see ju tähendab üle 200 inimese. Mis tegelikult on väga tore. Püüdsin liikuda ka müüjate laudade juures ja nendega juttu rääkida, et kuulda nende mõtteid, arvustusi, ettepanekuid ja ka kiidusõnu. Ikkagi oodati müüjate poolt veel rohkem rahvast, samas tundus, et kasumisse jõudsid kõik müüjaid. Eks see tähendab meile korraldajatele, et järgmine turg tuleb teha asukohas, kuhu inimene saab oma kodust jala tulla. Noh pole ju paha mõte panna telgid ja supipott üles Kuusalus kiriku kõrvale jalgpalliplatsile. Inimene tõuseb oma korteris ja vaatab aknast välja ja loomulikult saaks uudishimu temast võitu ja juba oleks teda näha kõndimas turu poole.
Hästi tore kõige selle müümise ja ostmise tegevuse juures oli see, et meie müüjate nimekirjas olid vähemalt pooled need, kes ei ole meie turul varem müümas käinud.
Hästi tore on see, et enamusel ostjatel olid lahkudes kotikesed käes soodsa ja vajaliku ostuga, üliahe on see, et igast suunast tuli ideid, kuidas paremini teha, kus teha ja kellega teha. Ja positiivse tegutsemise süsti annab kindlasti ka see, kui korraldajale helistatakse järgmisel päeval ja pakutakse Kuusalu alevis tasuta maatükki, et korraldada autodel kirbuturg, et helistatakse Anna Minna Pubis ja pakutakse oma pubi ruume.... Ning samuti tuli mitmelt poolt sõnumeid, et tuleb minna Loksale.
Ideed ja ettepanekud on teretulnud helena_aug@hotmail.com, kaieliina@hotee.

Ehk on suur huvi ja tähelepanu meie kirbuka vastu just seetõttu, et üritus ei ole korraldatud kasu eesmärgil, et isegi kui osavõtutasu jääb korralduskuludest üle, anname selle raha heategevusse. Kes meist ei tahaks ju head teha.'!?! Aitäh neile, kel ideid meie jaoks ja meid toetavad. Sel korral saame osavõtutasude 120 krooni ja korralduskuludest ülejäänud 50 kr jällegi valla sotsiaaltöötaja kaudu kellelegi edastada.
Tänud teile, müüjad, tänud teile ostjad, tänud Koostegemisrõõmule, tänud Sõnumitoojale, tänud ruumide haldajatele ja tänud meile korraldajatele kah. Nüüd lähipäevil tegeleme ka sellega, et mis ja mida oleks vaja Tapa naiste varjupaigale. Anname kirbukalt müüjatena üles astunud inimestele varsti e-maili teel teada.

Mõned pildid kirbukas - http://picasaweb.google.com/Lentsu123/Kirbuturg17AprillKolgakulaRahvamajas#

Helena

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nonoh, vaatasin täna selge peaga üle, kohati lauseehitus annab soovida ja vigu kah, aga no mida sa kella 23 õhtul ikka soovid. vahva päev oli ikka.helena

Kerli ütles ...

Ei ole häda, emotsioon on oluline mida edasi anda. Tänud Sulle Helena kirjutamast ja korraldamast.