neljapäev, 19. november 2009

Ümarlaud Kuusalu rahvamajas

Eile õhtul toimus siis valla poolt kokkukutsutud ümarlaud, kus põhi küsimus oli, kas rahvamajasid haldavad MTÜd - seltsid hakkavad või siis mõnel juhul jätkavad üüriraha võtmist huviringidelt( taidlusringid, koorilaulud, näiteringid, käsitöö, seltkonnatant jne).
Enamuse kohalviibijate seiukoht oli, et huvitegevus, mis toimub regulaarselt üüriraha ei võeta. Ja saigi otsustatud, et üüriraha küsitakse isiklike sündmuste läbiviimiseks (nt sünnipäevad, pulmad, peied jms) ja tuluüritused, laadad jms.

Küsisin veel, et miks valla lehele pole kogutud vallas tegutsevate seltside, rahvamajade ja muude avalikusele suunatud ürituste kava. Esimene reaktsioon oli vastajate poolt naerupahvakas. Mõne hetke pärast selgitati, et esiteks keegi ei saada infot vallale (millest ma aru ei saa, mis tähendab et ei saada? kas pole aasta plaane-eesmärke?), teiseks vallal pole inimest, kes järelpärimist pidevalt teeks ja info vallalehele üles paneks. Lõpuks pakkusin välja, et vähemalt need kes on 2010 aastaks vallale mõne ürituse jaoks rahataotluse või projekti esitanud peaks vallal lehel üleval olema. Lootus on, et see info tuleb lehele üles.

Leidsin interneti avarustest lühikese nimekirja millised peaks ja võiks olla rahvamaja põhiülesanded (ka rahvamaja haldava MTÜ või seltsi ülesanded)

1 rahva- ja rahvuskultuuri säilitamine;
2 professionaalse kultuuri vahendamine;
3 kohaliku kultuurielu edendamine;
4 taidlus- ja huvialaringide töö korraldamine;
5 kohalikele elanikele õppe- ja enesetäiendamisvõimaluste pakkumine;
6 kohaliku klubi- ja seltsielu edendamine;
7 tasuta ja tasuliste kultuuriliste ja meelelahutuslike ürituste korraldamine kõigile vanusegruppidele;
8 koostöö arendamine piirkonna kultuuri- ja haridusasutustega, samuti teiste asutuste ja ettevõtetega;

See on koht, mis vajaks suuremat tähelepanu ja kaasamõtlemist - mis roll on rahvamajadel valla elus.
Ja üks mõte veel ehk peaks vallal näiteks vaba aja komisjoni juures olema valla kultuurinõukogu, kus oleksid esindatud taidlejate, näiteringide, heade mõtete ja ideedega inimesed, kus vaadatakse üle mida keegi korraldab ja plaanid teha, kooskõlastab see teiste rahvale suunatud üritustega ja kava oleks valla lehel üleval, mida siis täiendatakse kas kvartalis korra või siis vastavalt info täpsustumisel. Eeldades et seda tehakse missiooni tundest ja vabatahtlikult.


Aga nüüd siis lähemalt eilsest.
Millistele küsimustele ma siis vastused sain ja millistele mitte panen siia kirja nii nagu meelde jäi. Sõna-sõnalt mul meeles pole ja loodan et kellelegi ma liiga ei tee.


Miks valla lehel infot pole?
Sellest ma eelnevalt juba kirjutasin.


Miks Kuusalus Rakvere teater enam ei käi?
Tormise seltsilt tuli vastus, et Rakvere teater küsib nn garantiisummat, mis siis kindlasti tuleb neile tasuda, et kui peaks juhtuma, et pileteid nii palju ei müüda, siis vahe tuleb kinni maksta kultuuriseltsil. Ja seda riski selts ei võta.
Uursisin ka seda natuke ja sain sellise vastuse, et on kaks moodust, kuidas teater toimetab, et üks on tõesti see garantiisumma, mille suurus sõltub etendusest. Summa suurus vastavalt lavastusele alates 10 000 kroonist. Sellisel juhul määrab pileti hinna rahvamaja või siis viimast haldav selts. Ja kui peaks piletitulu suurem olema siis see raha läheb seltsile, rahvamajale. Teine viis, et teater annab oma piletiraamatu, kus on teatri poolt määratud pileti hinnad - sooduspilet ja tavapilet. Ja kogu raha läheb teatrile.

Miks Kuusalus tantsuõhtuid ei korraldata?
Selts ütles, et nende eesmärk ei ole pidusid korraldada ja et nemad ei pea kõiki kultuuri ja meelelahutuse üritusi korraldama. Ja kui keegi tahab korraldada tantsuõhtu siis palun, see võimalus on olemas, vastavalt siis ruumide rentimise hinnakirjale.


Siia järgi julgeks ma veel lisada, et Kolgaküla rahvamajas korraldati tantsuõhtuid, nende korraldaja oli siis Kadi Padar ja Kolgaküla selts küsis selle ürituse korraldamise puhul rendiraha. Ehk siis Kadi, kes tegi seda heast tahtest maksis ikka renti pluss siis ansambli eest, vastutas ise pileti müügi eest ja muu, mis sellega kaasas käib. Ja kahjuks sellise tegevuse eest, kus pead maksma eraldi veel randiraha, ansambli tasu pidi ta ikka oma taskust juurde maksma. Ja samuti on Helenal kogemus rahvamajas diskensi korraldamisega ja saaks oma kogemusi jagada.
Siin kohal julgeks välja tuua veel ühe mõtte, et kui tantsuõhtu korraldab rahvamaja haldav selts, MTÜ siis ju neile ei lisandu saali rent, ehk siis kulu oleks 4 korda 350 krooni väikesem.

Kui tantsuõhtuid pubides korraldada, siis kipub ikka tantsuplats väike olema ja ega seda üritust väga viisakaks tantsuõhtuks nimetada saa.

Võib-olla peaks Teeroos taaskord plaani võtma viisakate, väljapeetud tantsuõhtute korraldamise, kus siis tõesti saab seltskonnatantse tantsida ja paar pokaali veini juua väikse koogikesega…


Miks Lauritsapäev on selline nagu ta on?
Lauritsapäeva ürituse tellib vald Tormise kultuuriseltsil. Ja kuna tegu on kirikupühaga, siis ka valik pidada seda kirikuaias on sellest tingitud. Ja Lauritsapäeva eesmärk on vaime, millest ka selline kontseptsioon.
Selts korraldaks küll simmani mujal kui kirikuplatsil, aga rahvamaja juures seda teha ei saa, kuna tegu nn tiheasustusega ja Kordejaani plats teatavasti korras pole. Selts oli seisukohal, et rahvast oli ikka rohkem kui eelmine aasta ja tegu oli hea üritusega.

Võib-olla peaks selle simmani ümber nimetama kontserdiks, mis sobib kirikuaiaga väga hästi kokku. Ilmselt poleks meil kellelgi selle vastu kui kuulata Tättet või Matveret Kuusalu kirikuaias.

Mõnda aega tagasi tuli Janaga jutustades selline mõte, et võiks ju Lauritsapäeva paiku korraldada kohalike harrastusteatrite minifestivali (see on nüüd tinglik väljend), ehk siis mingi perioodi vältel kannavad vallas tegutsevad näiteringid ette oma hooaja lavastuse, kutsuks veel Jõelähtme näitetrupi ka. Laseks publikul valida parim-lemmik näitleja, lavastus, lavastaja….
Eile õnnestus mul küsida Kuusalu näitetrupi esindajalt Väino Eskeni arvamust selle kohta ja temale see idee väga meeldis. Eks näitleja ole ju edev inimene. Muidugi tuleks sellisel juhul juba aegsasti see plaan paika panna, et trupid saaks selle esinemisega arvestada ja oma plaani võtta kui üks oluline üritus.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kerli, väga tubli. Mul oli see ümbarlaud meelest läinud. Samas ma ei oleks jõudnud kaasa rääkima tulla. Järgmine aasta olen aktiivsem. Helena

piretly ütles ...

Oled tõesti väga tubli, Kerli!
Mina arvan, et kui rahvamaja põhiülesandeid ei suuda (ei taha, ei saa või mis iganes) täita, siis see on nende valik. Valime meie teise tee - oleme aktiivsed, teeme ja toimetame ise. Koostegemisest saab ju mõõtmatult rõõmu tunda!
Piret